Medlemsmøde den 23. november 2018
Julemøde i Korsbæk på Bakken
Årets julemøde med ægtefæller fandt sted på Bakken nord for København. 18 deltagere mødte op ud for Skjerns Magasin, hvor man kl. 17.00 startede med et krus varm gløgg. Herefter ledte Nikolaj Fabian, der er driftsleder for Korsbækbyen, os ind i Skjerns Magasin, hvor han bød velkommen og fortalte om tilblivelsen af Korsbæk på Bakken.
Ideen til Korsbæk på Bakken er udtænkt af Bakkens største teltholder Torben ”Træsko” Pedersen. Torben Pedersen driver sammen med sin familie i forvejen 17 forretninger på Bakken. Torben Pedersen har været optaget af Matadorserien, lige siden den første gang blev vist på TV i 1978. Han gik i en årrække med tanken om at bruge seriens univers til et tema af restaurationer og underholdning på Bakken. Sammen med familien besluttede han i 1989 at gøre drøm til virkelighed.
I 2011 blev teltstaderne, der lå hvor Korsbæk nu er beliggende, købt, og området senere saneret. I 2012 blev konceptet gentænkt, og i 2013 kom der et ok fra Danmarks Radio. Sammen med rettighedshaverne Danmarks Radio og Lise Nørgård begyndte Torben Pedersen med sine nærmeste medarbejdere at detailplanlægge konceptet. Husene i serien skulle gentegnes, byplan besluttes, leverandører findes, og tilladelser indhentes.
Selve byggeriet kunne udelukkende foregå uden for Bakkens åbningssæson. Hele byggeriet blev udført på blot 8 måneder. Bygningerne er i kælderniveau udført i betonelementer, og over jord i træelementer. Bygningernes facader blev fremstillet på en fabrik i Frederikshavn, leveret og samlet som byggesæt på Bakken.
Efterfølgende skulle scenografien planlægges, rekvisitter skulle findes, restauranterne skulle indrettes. Man havde 2 fuldtidsansatte i et år til at samle inventar. Snesevis af håndværkere snedkererede møbler, restaurerede brugte vinduer, istandsatte antikke lamper og patinerede interiører, så det hele fremstod som ”gamle”.
Man har tilstræbt at være så tro mod Lise Nørgårds univers som muligt. Korsbæk på Bakken er ikke en kulisseby som i filmstudierne i Valby, men består af rigtige huse med indretning fra ende til anden. Man har således skabt en by, der aldrig har eksisteret. Korsbæk skal ikke være et museum, men et levende miljø, hvor publikum er en del af forestillingen. Man har 9 skuespillere ansat. De spiller hver 4-6 roller, og har hver 12–20 kostumeskift pr. dag.
Hele Korsbæk komplekset har et areal på 2.500 m2 plus en underliggende kælder på 2.000 m2, der indeholder køkkener, lagre, personalestuer, skuespillergarderober mv. Den 30. april 2015 kunne man slå dørene op for det nye oplevelsesmiljø. Der findes 5 restaurationer, hvor man har 800-1500 spisende gæster om sommeren og 10.000 udendørsgæster. Desuden 5 forretninger og en beværtning. Man beskæftiger 100 daglige medarbejdere med funktioner som konditor, smørrebrødsjomfru, kok, skuespiller, stuepige, tjener, overtjener, bartender, barber, mf.
Efter foredraget blev vi vist rundt i lokalerne. Først Kathrine Larsens køkken, så Lauras køkken hos Varnæs og endelig spisestuen hos Varnæs. Alle disse steder kan der reserveres bord til spisning med retter, der passer til stedet.
Inden vi forlod dagligstuen hos Varnæs meddelte foreningens formand, hvem der i år havde jubilæum. En enkelt af årets 14 jubilarer var mødt frem, og kunne få overrakt en gaveæske med vin.
Vi gik herefter til restaurant Postgården, hvor den stod på luksus julebord med 4 serveringer og dertil hørende drikke. Under middagen fik vi besøg af Oberst Hachel, der havde opsnust, at foreningen havde en jubilar tilstede. Obersten krævede, at alle i restauranten udråbte 3 korte og et langt hurra for vor jubilar. Senere kom også ”konsulinde Holm” forbi og bad os synge en sang. Også hr. og fru Varnæs gjorde kortvarigt ophold på Postgården.
Efter en god aften med megen underholdning opløstes selskabet, og man tog hver til sit.
Peter Andersen