top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2019-02-19 Henrik Stiesdal

Fyldt med gode ideer 
Arrangementet i Fynsk Sektion hos Solar i Odense bød på et foredrag af Henrik Stiesdal, tidligere teknologichef hos Siemens Windpower. 

 

- Jeg pensionerede mig selv i 2014, men var ikke helt færdig med at arbejde og jeg driver nu 3 virksomheder:
  • Stiesdal Offshore Technologies A/S, der laver flydende havmøllefundamenter. Projekt Tetra.
  • Stiesdal Storage Technologies A/S, der udvikler systemer til energilagring. Projekt Gridscale.
  • Stiesdal Fuel Technologies A/S udvikler CO2-neutrale brændstoffer til skibe og fly. Projekt SkyClean.
Herefter gav Stiesdal en overordnet gennemgang af klimaproblematikken, som han også ser løsninger på. 
- Når folk siger, at noget ikke kan lade sig gøre så trigger det mig! 

 

En del af løsningerne på klimaproblematikken ligger i sol og vind – det er kun det, der batter noget, siger han. I Danmark især havvindmøller.
- Hvis havmøller placeres mere end 40 km fra kysten, så kan vi ikke se dem. Og ved de seneste udbud har det vist sig at priserne blev lavere end de mest optimistiske personer forudsagde for blot 3 år siden. Årsagen er konkurrence – udbuddet skete ved en auktion.

 

- Møllerne har løbende fået større capacity factor. En gang var den på 22 %. Nu er den helt op til 37 %. Rådigheden er samtidigt øget fra 95 % til 99 %. Servicen er blevet billigere, nu er der kun eftersyn på anlæggene én gang om året.

 

- Tårnene er blevet billigere ved modulopbygning og masseproduktion. 50 % af alle verdens havmølletårne bliver lavet ved Welcon i Give ved masseproduktion på en tårnfabrik.

 

- I Danmark kan havmøller dække hele vores behov for el. Et område på 35 x 35 km vil være nok. Men energilagring vil blive en nødvendighed, fordi der jo er perioder, hvor det ikke blæser. Når vi kan klare det endnu, skyldes det de gode udlandsforbindelser. Men med større vindandel både her og i vores nabolande vil det blive vanskeligere. 

 

- Det er et paradoks, at jo mere el, vindmøllerne producerer, jo billigere bliver markedsprisen på el. Vi er vores egen værste fjende…

 

- Rundt om i verden arbejdes der med pumpekraftværker, men det bliver ikke muligt i Danmark. Jeg arbejder derfor på udviklingen af termiske anlæg, varmepumpeanlæg med komprimeret luft, hvor varmen lagres i sten. Jeg fandt på det i 2010 - men opdagede så, at det allerede var opfundet helt tilbage i 1850. 
 
Virkningsgraden i det samlede lagringssystem er omkring 60 %, hvilket faktisk er OK.
 
Anlæggene baserer sig på kendt teknologi og kan placeres sammen med solcelleanlæg og vil så også kunne løse en del af transmissionsproblemet med disse. Men det vil også være hensigtsmæssigt at have dem placeret ved havmølleparkerne og udvalgte steder i nettet. Tanken er at der skal kunne lagre energi til 10 - 100 timer.

 

Henrik Stiesdal arbejder på at udvikle flydende vindmøller, fordi det pga. stor havdybde mange steder ikke er muligt at lade møller stå på havbunden. Nordsøen er atypisk her fordi der er store områder med lave havdybder. Også ud for Californiens kyst og ud for Japan er der et stort potentiale for at sætte bundfunderede havmøller op.

 

- Men der bliver mulighed for at stille langt flere møller op rundt omkring i verden hvis de kan placeres på flydende fundamenter, siger Stiesdal. Desværre har de flydende anlæg hidtil været alt for dyre. Stiesdals idé baserer sig på masseproduktion ved at man kan bruge elementer fra den nuværende produktion af vindmølletårne. Mølletårne udgør rent faktisk den billigste stålproduktion i verden. Stiesdals flydende fundament er forankret i havbunden og har en slags køl, som sænkes ned.

 

Stiesdals første flydende fundament etableres i 2020 ud for den norske vestkyst. Møllen bliver en standardmølle på 3,6 MW. Vi har netop ordret stålet, fortæller Stiesdal.

 

- Man behøver ikke opfinde noget nyt, meget kan nås ved at benytte kendte teknologier i nye sammenhænge. Hverken I-Phonen og I-Pad’en var nye opfindelser. Det var bare den måde tingene var kombineret på, der var ny, fortæller Henrik Stiesdal. Det er derfor en myte, at det skulle være nødvendigt med mere forskning, fortsætter han. Stiesdals løsning er innovation og industrialisering.

 

Stiesdal arbejder også med at lagre vindenergi i ammoniak. Ved hjælp af elektricitet dannes brint, H2 som bindes i ammoniak, NH3.  Det er nemt at fremstille, transportere og lagre og kan umiddelbart anvendes i forbrændingsmotorer, hvor dog brændværdien er lavere end ved de kendte brændstoffer. Stiesdal tænker her især på skibsmotorer, hvor vi jo i København har MAN’s udviklingsafdeling. MAN fremstiller omkring 80 % af alle verdens skibsmotorer.

 

Læs mere på www.stiesdal.com. 

Få din annonce vist her. Læs mere


Elektroteknisk Forening | Ege Alle 7, Ølsted  | 8723 Løsning | Telefon: 2053 1333 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.