top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 
Vestergaard Company A/S
Sektionens januarmøde fandt sted hos Vestergaard Company A/S, der bl.a fremstiller afisningsudstyr - deicere - til fly. 14 medlemmer inkl. bestyrelsen fra sektionen var mødt på fabrikkens hovedsæde i Gevninge vest for Roskilde. Morten Jensen fra afdelingen Electrical Engineering tog imod i virksomhedens store og flotte hall, og viste os op i et mødelokale, hvor Manager Carsten Mandal fra Electrical Engineering bød velkommen.

Efter vi havde fået serveret kaffe, orienterede Carsten Mandal om virksomhedens historie og dets produkter. Virksomheden blev etableret som "Ingeniørfirmaet G. Vestergaard" af Godtfred Vestergaard i 1962 i familiens hjem i Taastrup. Man lavede lifte til ældre menneskers hjem, en sceneelevator til Odense Teater og til Plænens scene i Tivoli. Produktionen krævede mere plads, så der blev købt en lille landejendom i Kornerup uden for Gevninge, hvor staldene blev ombygget til værksteder og stuehuset til kontorer. Disse faciliteter anvendes stadig, nu bl.a. til malerværksted. 

I 1966 blev Vestergaard af SAS bedt om at renovere nogle cateringsbiler med sakselifte. Afledt heraf fik de ordre på nye afisningsanlæg. De bestod af et vertikalt teleskoptårn med en platform, hvorfra en mand med en sprøjtepistol kunne sprøjte afisningsvæske på flyet. I USA udvikledes mere avancerede afisningsenheder, og i visse lufthavne anvendtes "gantrys", en slags stort vaskeanlæg som i nutidens bilvask, men uden børster, hvor hele flyet blev oversprøjtet med afisningsvæske. Anlæggene havde dog en række mangler, var ikke effektive, eller havde et stort spild af væske, så Vestergaard blev bedt om at modificere nogle af enhederne. Resultatet blev Elephant Alpha i 1981, som var udstyret med en teleskopspraybom. Denne dannede basis for den senere Elephant Beta der blev udviklet i samarbejde med SAS. Gotfred Vestergaard besluttede, at selv om man var en lille virksomhed var der basis for at udvide internationalt. Flere typer er siden udviklet og siden 1988 er alle anlæg samlet i Gevninge. 
I 1996 trak Gotfred Vestergaard sig tilbage og overlod ledelsen til sin søn Stefan. Ved 40 års jubilæet i 2002 ændredes virksomhedsnavnet til det nuværende. 

Man råder nu over 37.553 m2 grund i Gevninge, og 10.318 m2 produktions- og kontorareal under tag, i alt 13.055 etagemeter. Man er 260 ansatte og producerer ca. 100 biler årligt. Ud over deicere fremstiller man også flyvaskere, toilettømmebiler, vandpåfyldningsbiler og blandeanlæg for deicingvæske. Bilerne købes af både flyselskaber og lufthavnsselskaber. Man har pt. mere end 1.000 afisere i drift verden over. Vestergaard har endvidere rejsende servicemontører til servicering af anlæggene.

Det er vigtigt, at man ved påføring af afisningsvæsken sprayer så tæt på flyvinge og flykrop som muligt for at opretholde en temperatur på væsken omkring 60 0C. Jo længere afstand til sprøjtedysen, jo større temperaturfald, og dermed mindre effektivitet. Det er endvidere vigtigt, at væsken har den rette viskositet, da væsken skal blive liggende på vingerne, ind til flyet under start når den hastighed, hvor det skal lette. I det øjeblik skal vindhastigheden "rive" væsken af vingen, således at der opnås en laminar luftstrømning omkring vingen. Er der væske på vingen, opstår der turbulens, og opdriften på vingen kan nedsættes med op til 40%; starthastighed og længde forøges dermed.

Selve deicingvæsken fremstiller man ikke, men alle væskefabrikanternes væsketyper afprøves i anlæggene. Man har desuden en simulator, så betjeningspersonale kan lære, hvor man hurtigst angriber et fly og får deicet uden at skulle flytte bilen med deiceren, og altså kunne dække mest muligt af flyet ved kun en tilkørsel. Alt efter vejrforhold kan dygtige operatører deice en jumbojet på 2-3 min. For at kunne dokumentere at deicing er blevet udført korrekt efter flyselskabets specifikationer, tilbyder Vestergaard endvidere et dataprogram, hvor alle positioneringsdata, væskemængder mv. opsamles og lagres.

Efter denne interessante gennemgang gik deltagerne til værksteder og samlehaller, hvor forskellige stadier af opbygningerne blev vist. Man køber mange enheder færdige hos underleverandører, men alle vitale komponenter fremstiller man selv. På værkstedet så vi, med en enkelt undtagelse, udelukkende opbygninger på Volvochassier, men man leverer også på andre chassier bl.a. til det amerikanske marked.

Efter rundgangen blev der budt på kæmpe sandwiches og øl/vand i kantinen. Formanden takkede vore foredragsholdere og rundvisere for en meget interessant aften. Inden der blev brudt op, var der mulighed for under Morten Jensens vejledning selv at betjene en Elefant Beta på udendørsarealet, hvor man kunne spraye på en flyvinge opsat permanent på nogle høje stativer. En særdeles interessant aften var slut.
Peter Andersen

Få din annonce vist her. Læs mere


Elektroteknisk Forening | Ege Alle 7, Ølsted  | 8723 Løsning | Telefon: 2053 1333 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.